Regulamin korzystania ze stołówki szkolnej
w Niepublicznej Szkole Podstawowej w Załukach
- Stołówka jest miejscem spożywania posiłków dla uczniów, nauczycieli i pracowników szkoły.
- Obiady wydawane są dla :
- uczniów wnoszących opłaty indywidualne
- dla dzieci, których dożywianie dofinansowuje GOPS
- nauczycieli, którzy opłacili posiłek.
4. koszt obiadu w roku szkolnym 2021/2022(zupa +drugie danie) wynosi 15 zł. Każda zmiana ceny posiłków będzie uaktualniana na stronie internetowej.
- Opłatę z tytułu kosztów żywienia dziecka należy wnosić do 10 – go dnia każdego miesiąca, na ręce pani Sylwii Radel - Opiekuna Szkolnego Dożywiania. Informacje o kosztach posiłków opiekun zobowiązuje się przekazać w pierwszym tygodniu nowego miesiąca.
- Należność za obiady naliczana jest „z dołu” po upływie każdego miesiąca. Kwota co miesiąc może się różnić ze względu na ilość dni roboczych.
- Wszelkie zmiany dotyczące obiadu (zamawianie/odmawianie) należy zgłaszać do godziny 9:00 każdego dnia.
- Regulamin oraz jadłospis są dostępne na stronie internetowej.
- Podczas wydawania obiadów w stołówce przebywają wyłącznie osoby spożywające posiłek.
- Przed miejscem, w którym wydawane są obiady, obowiązuje kolejka w jednym szeregu.
- Niezwłocznie po posiłku należy ustąpić miejsca innym.
- Wszyscy korzystający ze stołówki szkolnej dbają o zachowanie właściwego ładu i porządku.
- W przypadku nie przestrzegania regulaminu stołówki szkolnej oraz nie wnoszenia opłat w wyznaczonym terminie, korzystający z obiadów zostanie skreślony z listy obiadowej.
KARTA ZGŁOSZENIA DZIECKA NA OBIADY W STOŁÓWCE SZKOLNEJ
W ROKU SZKOLNYM 2021 / 2022
Zgłaszam na obiady:
- Imię i nazwisko dziecka.………………………………………………………………..
- Oświadczam, iż moje dziecko będzie jadło obiad:
- codziennie
- w wybrane dni (proszę podać jakie)………………………………………….
- Zobowiązuję się do:
- zapoznania z regulaminem stołówki i procedurami spożywania i wydawania posiłków zamieszczonych na stronie www Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Załukach;
- przestrzegania regulaminu stołówki szkolnej;
- uiszczania terminowo płatności za posiłki (do 10 dnia każdego miesiąca)
- . …………………………………………………………………………..…….
Data i podpis rodziców/opiekunów
……………………………………………………………………………………………………………………………………………
KARTA ZGŁOSZENIA DZIECKA NA OBIADY W STOŁÓWCE SZKOLNEJ
W ROKU SZKOLNYM 2021 / 2022
Zgłaszam na obiady:
- Imię i nazwisko dziecka.………………………………………………………………..
- Oświadczam, iż moje dziecko będzie jadło obiad:
- codziennie
- w wybrane dni (proszę podać jakie)………………………………………….
- Zobowiązuję się do:
- zapoznania z regulaminem stołówki i procedurami spożywania i wydawania posiłków zamieszczonych na stronie www Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Załukach;
- przestrzegania regulaminu stołówki szkolnej;
- uiszczania terminowo płatności za posiłki (do 10 dnia każdego miesiąca)
- . …………………………………………………………………………..…….
Data i podpis rodziców/opiekunów
Procedura wydawania posiłków w Niepublicznej Szkole Podstawowej w Załukach
w związku z wystąpieniem pandemii koronowirusa COVID – 19
rok szkolny 2021/2022
Celem wdrażanych procedur jest:
- Dodatkowe zwiększenie bezpieczeństwa dla pracowników i osób stołujących się
w Niepublicznej Szkole Podstawowej w Załukach i Punktu Przedszkolnego w Załukach
- Minimalizacja ryzyka zakażenia uczniów oraz innych osób z zewnątrz, w tym dostawców.
- Ograniczenie liczby kontaktów na terenie szkoły w danym przedziale czasowym,
w ramach zabezpieczenia przed możliwym zakażeniem.
- Ustalenie sposobu postępowania dla zapewnienia bezpieczeństwa i higieny uczniów spożywających posiłki w szkole w trakcie pandemii koronawirusa COVID-19 na terenie szkoły zgodnie z wytycznymi Głównego Inspektora Sanitarnego, Ministra Zdrowia oraz Ministra Edukacji Narodowej.
Zakres procedury:
Niniejsze procedury dotyczą uczniów oraz pracowników Niepublicznej Szkoły
Podstawowej w Załukach świadczących pracę na terenie placówki w trakcie trwania pandemii koronawirusa COVID-19. Pracownicy zobowiązani są postępować zgodnie z przyjętymi
procedurami, a uczniowie zobowiązani są je znać i przestrzegać.
Odpowiedzialność:
Odpowiedzialnym za wdrożenie procedur i zapoznanie z nimi pracowników oraz rodziców
i pozostałych osób jest osoba odpowiedzialna za dożywianie w NSP w Załukach
Dokumenty związane:
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach
(DZ. U z 2003 roku Nr 6 poz. 69 ze zm.).
- Wytyczne przeciwepidemiczne GIS, MZ i MEN dla szkół podstawowych oraz
funkcjonowania stołówek szkolnych i gastronomi w trakcie epidemii SARS-CoV-2.
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 14 maja 2020 r. zmieniające
rozporządzenie w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia
funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem,
przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (Dz. U. 2020 poz. 872).
§ 1. Postanowienia ogólne
1.Procedura została podzielone na dwie części
1) Zapewnienie bezpieczeństwa pracowników wydających posiłki.
2) Zapewnienie bezpieczeństwa uczniów spożywających posiłki w stołówce szkolnej, klasach oraz w Punkcie Przedszkolnym
1)Zapewnienie bezpieczeństwa pracowników wydających posiłki.
a) Pracownicy restrykcyjnie przestrzegają zasad higieny, dobrych praktyk higienicznych;
b) Po zakończonej pracy stołówka jest dezynfekowana;
c) Osoby dowożące obiady zobowiązane są do stosowania środków ochrony osobistej;
d)Obiady są przekazywane w jednorazowych pojemnikach do miejsca wyznaczonego.
2)Zapewnienie bezpieczeństwa uczniów spożywających posiłki w stołówce.
a) Przed wejściem do stołówki uczeń ma obowiązek zdezynfekowania rąk.
b) Uczniowie zajmują kolejne miejsca wolne, zachowując bezpieczne odstępy(jeżeli obiad spożywa rodzeństwo, dozwolone jest siadanie obok siebie bez zachowania bezpiecznej odległości)
c) Posiłki przynoszone są do stolika w naczyniach jednorazowych, przez osoby dyżurujące na
stołówce, zabezpieczone w środki ochrony osobistej (maseczki, rękawiczki),
a później po wyjściu osoby stołującej się, naczynia są składane do jednorazowych worków na śmieci, które zabiera ze sobą firma cateringowa.
d) Po zakończeniu spożywania posiłków czyszczone i dezynfekowane są blaty stołów,