Dlaczego w tłusty czwartek z ochotą się objadamy?
Tłusty czwartek – ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą) w kalendarzu chrześcijańskim. Znany także jako zapusty, mięsopust, karnawał. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Źródło: wikipedia.pl
Czym się objadamy?
Pączek - wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego z mąki pszennej, uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie pączki nadziewa się konfiturą lub marmoladą przed smażeniem. Gotowy pączek jest zwykle lukrowany lub oprószony cukrem pudrem. Wartość energetyczna jednego typowego pączka (60 g) wynosi ok. 244 kcal (czyt: kalorii).
Źródło: wikipedia.pl
Faworki (chrust) - polskie i litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki.
Źródło: wikipedia.pl
W Niepublicznej szkole Podstawowej w Załukach urządziliśmy tłusty czwartek w niecodzienny sposób. Ilość zjedzonych przez wszystkich uczniów kalorii musiała być i oczywiście została spalona podczas aktywnych przerw. Zorganizowano przeróżne konkurencje sportowe i integracyjne.